Lányok Napja az Intézetünkben

Utolsó módosítás dátuma : 2019. május 11.

XX – XY

XX – XY
Ha a fenti két szimbólumra ránézne egy latin betűket nem ismerő, de némi intelligenciával rendelkező egyed, azt a következtetést vonhatná le, hogy ez a kettő „valami" nagyjából 50%-ban egyezik. Ugyanakkor, ha bármelyik embertársunknál érdeklődünk, hogy szerinte mekkora az egyezés a férfiak és a nők között, erős a gyanúm, hogy sokan ettől eltérő számot mondanának. Évszázadok során kialakultak bizonyos nemi szerepek, melyeknek talán volt valaha némi alapja, legalábbis oka biztosan, de lássuk be, hogy manapság ezek inkább sztereotípiák, szintjére degradálódtak.
Ilyen sztereotípia például az is, hogy a természettudományos kutatói pálya, elsősorban férfiaknak való. Ha visszaemlékszünk az iskolai tanulmányainkra, valóban tapasztalhatjuk, hogy a nagy tudományos felfedezők zömében férfiak voltak, de ha most elkezdenénk felsorolni azokat a női tudósokat, akik komoly eredményeket értek el a maguk kutatási területén, igen hosszú lenne ez a rövidnek szánt írás. A tudomány mindenki előtt nyitott. Ahhoz, hogy valaki kutató legyen első sorban egy elhatározásra és nem egy Y kromoszómára van szükség.
Magyarországon is található sok hölgy kutató, akiknek egy része úgy döntött, hogy egy egyesületben (Nők a Tudományban Egyesület) szerveződve fogják segíteni azokat a lányokat, akiknek a természettudomány felé húz a szívük (és persze tehetségük), melyet sok más tevékenység mellett a Lányok Napja programsorozattal is elősegítenek.
Idén, április 30-án, az Eszterházy Károly Egyetem Természettudományi Kara is csatlakozott ehhez a rangos programsorozathoz, aminek keretein belül egy interaktív sétára hívtuk az egri és Eger környéki középiskolás lányokat. A rendezvényt Pénzesné Dr. Kónya Erika Dékán asszony nyitotta meg, ami után a lányok kisebb csoportokra osztva látogatták végig a tanszékek állomásait. A Természettudományi Kar valamennyi tanszéke képviselte magát. Láthatták a lányok, hogyan dolgoznak a biológusok, kipróbálhattak izgalmas fizikai és kémiai kísérleteket, láthattak és irányíthattak egy programozható vasúti terepasztalt, megismerkedtek a mesterséges intelligencia lényegével, a logika játékos oldalával és még igazi meteoritokat is simogathattak.
Rendezvényünkre összesen 80 középsulis lány látogatott el, akik a visszajelzések és az aktivitásuk alapján (nem is beszélve az egyre ragyogóbban csillogó szempárokról, amire amúgy szintén van természettudományos magyarázat) nagyon jól érezték magukat. Kedves lányok, várunk benneteket legközelebb is, és bízunk benne, hogy egyre többötöket fogunk pár év múlva kollégaként üdvözölni.

 

ű


< Vissza