Négy új elem a periódusos rendszerben

Utolsó módosítás dátuma : 2016. január 18.

Bővült a periódusos rendszer

Négy új szupernehéz elemmel bővül a kémiai elemek periódusos rendszere, miután az IUPAC nemzetközi kémiai társaság (International Union of Pure and Applied Chemistry) hivatalosan is elfogadta és kihirdette az elmúlt évek felfedezéseit.

A szóban forgó elemek a 113-as, 115-ös, 117-es és 118-as rendszámokkal kerülnek be a táblázatba. Ezek az elemek nem fordulnak elő a természetben, csakis laboratóriumi körülmények között állíthatók elő, de úgy is csak a másodperc töredékére, mielőtt más elemekre bomlanak. Éppen ezért roppant nehéz igazolni létezésüket.

A 115-ös (ununpentium), 117-es (ununseptium) és 118-as (ununoctium) rendszámú elemek megtalálása orosz és amerikai kutatók együttműködésének eredménye. A 113-as létét japán tudósok bizonyították be, ezért – a hagyományoknak megfelelően – ők is nevezhetik majd el. Ez lesz a periódusos rendszer első olyan eleme, amely Ázsiában kapja a nevét. Rá is szolgáltak a kutatók: hét évig dolgoztak az elem létének bizonyításáért. Az új elem ideiglenes neve ununtrium, jele: Uut.

 

forrás: http://hu.euronews.com/2016/01/04/mengyelejev-is-csettintene-negy-uj-elem-a-periodusos-rendszerben/


< Vissza