Visszajelzések A szőlő és a bor kémiája előadásról

Utolsó módosítás dátuma : 2018. január 06.

A szőlő, a bor és a bor kémiája előadások

 

Készítette: egy Szőlész-borász mérnöki (Eger) Bsc. I. évfolyamos hallgató

 

a. Hogyan változott meg a szőlőtermesztésről, borkészítésről az ismeretanyagom a félév során? 

I. évfolyamos Szőlész borász mérnök hallgatóként elmondhatom hogy rendkívül élveztem a kurzuson elhangzó előadásokat. Az előadásokon és gyakorlatainkon elhangozottakat a kurzus előadások könnyebben megérthetővé tették és új megvilágításba helyezték. Minden előadáson más és más szemléletből ismerhettük meg a szőlőt és a bort. Az Egri Csillagok ZRT-nél történt látogatás nagyon érdekes és interaktív volt, hiszen külön a kedvünkért hoztak még be este egy konténer szőlőt és dolgozták fel ott előttünk így teljes mélységében beleláthattunk a feldolgozás menetébe. Érdekesnek találtam a borlovagrendekről és a szőlő és pince fényképezéséről szóló előadásokat is. Cs. Varga István professzor úr előadása a bor és az irodalom kapcsolatáról egészen elképesztő volt. Nem gondolná az ember hogy a két terület között milyen szoros kapcsolat van.
Összességében elmondható hogy nagyon jó hangulatban teltek az órák és egyáltalán nem bántuk hogy este 6 órakor még előadást hallgatunk. Az ismeretanyagaink jelentősen bővültek és megtapasztaltuk hogyan lehet mélyebben értelmezni a bor filozófiáját.

b. A borkészítési technológiában látott személyes tapasztalataim, és a "PÉLDAKÉP" egységben hallottak hasznosulása számomra.

A záróelőadáson a Korona borházban látottak mély nyomott hagytak bennem. Nagyon érdekes volt látni egy modern 21. századi borászat technológiai berendezéseit. Nem mindennap kóstolhat bort az ember több mint 1500 hordó társaságában vagy sétálhat több száz hektoliteres tartályok között. A Korona Borház ékes példája annak hogyan lehet összekapcsolni a szőlőtermesztést és a borászatot, a turizmussal és a vendéglátással.
Összességében elmondható hogy egy nagyon modern és jól működő borászatot tekinthettünk meg.

Fábián Béla szenior úszó példakép lehet mindannyiunk számára. Megmutatta nekünk hogy idősebb korban sem szabad elhagynia magát az embernek, sportolni és élni kell. Számomra az életútja is nagyon érdekes, hogy hogyan lett terepgeológusból többszörös szenior úszó bajnok.

 

2. Egy  gazdaságinformatikus hallgató 2. évfolyam

Számomra ez a tárgy rengeteg új információval tett gazdagabbá és egy teljesen új irányt mutatott meg nekem. Érdekes volt, hogy minden órán egy új személlyel és egy új történettel ismerkedhettem meg. Minden előadónak más és más kötődése volt a borkultúrához, szerencsésnek érzem magam, hogy ennyi érdekes irányát ismerhettem meg ennek az amúgy is sokoldalú tárgynak és foglalkozásnak, kultusznak.
A záró foglalkozással teljesedett ki az egész kurzus számomra, hiszen itt még inkább bele láthattunk ennek az ágazatnak a sokoldalúságába. Először a hordókészítés rejtelmeibe vezettek be minket, ami nagy csodálkozással fogott el engem, hiszen nagyon sokrétű és pontos munkára van szükség ahhoz, hogy ezeknek a finom boroknak megfelelő legyen a tárolása és az érlelése. Meglepődve tapasztaltam, hogy a hő hatására milyen mértékben válik a fa megmunkálhatóvá.
Innen tovább utaztunk a Korona Borház komplexumához ahol megismerkedhettünk a bor életének szakaszaival is. Igaz már láthattunk hasonlót korábban az Egri Csillagok Zrt.-nél de azért ez az élmény sokkal másabb volt. Itt nem csak tartályok között barangolhattunk, hanem egy nagyon szép hordósorokkal is „díszített" teremben meg is kóstolhattuk az Egri Korona Borház 2015. évjáratú Egri Leánykáját, ami magában hordozta azokat a jegyeket, amikre korábban felhívta a figyelmünket a kedves sommelier úr, aki engem teljesen lenyűgözött a bor lopózási technikájával. Innen tovább haladhattunk a borlaboratóriumba ahol ennek a borkultúrának a „tudományos" gerincét kaphattuk meg.
Majd egy nagyon hangulatos és ízléses terembe érve egy rövid, de átfogó összefoglalás után, amit a tisztelt tanár úr tartott nekünk. Ezt követően egy másik, szintén páratlan előadót hallgathattunk meg Fábián Béla személyében. Sosem gondoltam volna, hogy ilyen teljesítményre képes valaki, ha kellő motivációval rendelkezik. Csodálkozva hallgattam a senior világbajnok urat és vettem kezembe az arany és ezüstérmét. Számomra egy olyan leckét tanított, hogy kemény munkával, ha az embernek meg van hozzá a kellő motivációja és kitartása semmi sem lehetetlen. Ez az előadás akárcsak korábban Cs. Varga István előadása, engem nagyon nagy energiával töltött fel és másabban tekintek ezek után én is sok dologra az életembe.
Végül egy kellemes és karakteres vadétellel és a tanár úr könnyed rosé borával zárhattuk le az estét, ami szerintem egy az estéhez méltó és tökéletes záróakkordja volt, amit a koccintás pillanata koronázott meg.
Köszönöm ezt az élmény és ezt a kurzust az egyetemnek, de főként a tisztelt tanár úrnak hogy mindezt lehetővé tette számunkra.

 

3. Egy  Óvodapedagógus BA 2. évfolyamos hallgató

Az óra keretein belül tartott „kirándulás" hatalmas élményt nyújtott számomra.
Szimpatikus volt az egész félév során is, hogy párhuzamosan haladtunk mind elméleti mind gyakorlati síkon, ezáltal sokkal érthetőbbé vált a tananyag.

A szakmai kirándulásunk 100%-os precizitással lett megszervezve, és teljes mértékben motivált az elméleti tudás megszerzésére. A buszos kirándulás által talán a csapat is közelebb került egymáshoz annak ellenére, hogy mennyiféle szak választ el minket egymástól. Különleges lehetőségnek gondolom, hogy betekintést nyerhettünk a Barrique hordó készítésének mozzanataiba. A Korona Borházhoz érve elmondható, hogy rendkívül hangulatos, és tanulságos volt a látogatás.

Az este folyamán a legnagyobb meglepetést Fábián Béla szenior úszó-világbajnok okozta számomra. A látogatás során hátul meghúzódva vonult velünk egyik állomásról a másikra, én pedig mit sem sejtve tartottam a tömeggel. A borkóstolás során is egy asztalhoz kerültünk, ahol megmutatkozott humoros éne, és rendkívüli módon elszórakoztatott minek. Majd mikor megtudtuk ki is ő valójában, és mit tett le az asztalra megtiszteltetésnek vettem mind azt, ami előtte történt. Nagyon kevés ember van a mai világban, aki ennyire alázatosan képes ember maradni ilyen sikerek elérése után és ez mindenképp tiszteletre méltó, becsülendő emberi érték.

Úgy gondolom ez az eltöltött pár órácska fűszerezte meg a fél év történéseit, és tette komplexé. Megtiszteltetés hogy a részese lehettem.

 

4. Egy  gazdaságinformatikus hallgató

Szerda estéként mindig nagy örömmel jártam az órákra, mert tudtam, hogy új információkkal fogok hazatérni és mindig más-más szemszögből tekinthetünk bele a bor és a borkészítés folyamataiba. Az órákat érdekessé tették, hogy több előadó tartotta őket és mesélte el a tapasztalatait és élményeik a borral kapcsolatban. Az órák vidáman teltek főleg mikor Tanár Úr saját készítésű boraival dobta fel az órák hangulatát megadva a módját nagyon szép Egri Korona Borház logójú poharakban kóstoltuk a finomabbnál finomabb borokat. Nekem a rose bora tetszett a legjobban a különleges ízvilág miatt.

Olyan helyekre is eljuthattam órai kereteken belül ahova sosem gondoltam volna. Nagy örömmel töltött el mikor az Egri Csillagok Zrt-ben töltöttük az órát és betekintést nyerhettünk egy olyan cégbe aminek a borait fogyasztani szoktuk. Úgy gondolom méltó zárása volt a „szerda esti boros óráknak", hogy egy különleges helyen az Egri Korona Borházban tartottuk. Mielőtt oda értünk volna a sokszor emlegetett barrique hordó készítését nézhettük végig lépésről lépésre egy szakképzett kádár üzemben, számomra ez nagyon érdekes volt. Nem gondoltam volna, hogy, a hő hatására így húzatják össze a hordókat. A borházhoz érve először pincébe vezettek minket ahol a hordósorok között megterített asztalok vártak minket itt a sommelier lopóból töltötte nekünk a borház 2015-ös évjáratú leányka borát. Ezek után a laboratóriumba invitáltak minket, ahol a kémiai részt mondták el. Egy emelettel feljebb következett a java. A konferencia terembe érve, finom illatokat éreztünk, amit az érdekfeszítő előadásokat követően kedvünkre fogyaszthattunk a közös koccintás után. Találkozhattunk Fábián Bélával, szenior úszóval akinek az érmeit tapinthattuk. Sosem gondoltam, hogy világbajnoki érmeket fogok valaha is tartani a kezemben. Nagyon becsülőm őt, minden tiszteletem az övé, hogy mai napig 80 évesen sem hagyott fel az álmaival. Ő egy igazi példakép.
Örülök neki, hogy az egyetem biztosít ilyen kurzusokat olyan tanulók számára is, akiknek nem kapcsolódik közvetlenül a szakjához, - én is ennek köszönhetően vettem részt az órákon.

Köszönöm és minden tiszteletem Tanár Úrnak, hogy ilyen elkötelezettséggel bevezetett minket a borászat rejtelmeibe.

 

5. Egy  Óvodapedagógus szakos hallgató

Az Egri Korona Borház látogatásakor lehetőségünk volt betekinteni a borkészítés lépéseibe, kicsit közelebbről is.
Először az egerszalóki kádárüzembe látogattunk, ahol a barrique hordó készítésének lépéseit láthattuk. Körbe vezettek minket az üzemen, és megmutatták, hogy hogyan is lesz egy fadarabból egy borérlelésre szánt kész hordó. Még a bemutatták az abroncsozást is a hordón. Miután végeztünk ott, elmentünk az Egri Korona és Borházba ahol számomra nagyon izgalmas üzemlátogatáson vettünk részt. Mindig is kíváncsi voltam arra, hogy milyen lehet testközelből látni, hogy miben is készítik, illetve hogyan is készül. Megkóstolhattuk a Leányka bort, amit még a pincében ittunk, majd még Rozét is, amit már egy impozáns vacsora keretein belül fogyaszthattunk emellé.

Fábián Béla senior világbajnok előadása számomra nagyon letaglózó volt. Amennyi világversenyen volt, és körülbelül mindegyiken ért is elhelyezést, ezek miatt pedig rengeteg helyen is járt, amibe ugyan egy kicsit is, de betekintést kaphattunk, és egy kis szeletet kaptunk abból, hogy milyen is lehet egy ilyen világversenyen a részvétel, és mikkel is járhat egy ilyesfajta megmérettetés.

Összességében nagyon jól éreztem magam az összes órán, amit megkoronáztunk az utolsó látogatásunkon. Számomra hatalmas élmény és megtiszteltetés volt, hogy Tanár úr tartotta nekünk az órákat, valamint mindig színesítette az előadásokat különböző vendégelőadókkal, köszönet érte.

 

6. Egy  gazdaságinformatikus szakos hallgató

Számomra ez a kurzus ebben a félévben egy nagyon hasznos és kellemes óralátogatási lehetőség volt. Sok érdekeset hallottunk tantermi órák keretein belül, a különféle egymást váltó és követő előadóktól, akik tudásukat átadva gazdagították a hallgatóságot.
A tantermi órákon kívül két alkalommal tanulmányi kiránduláson is részt vehettünk, melyből az elsőt az Egri Csillagok Zrt. egri feldolgozó és palackozó üzemében tölthettük. Itt szőlőt kóstoltunk, betekintést kaphattunk a szőlőfeldolgozás és borkészítés folyamataiba, illetve részfolyamataiba. A csoportunk érkezésére szervezték a borszőlő szállítását és a garatba öntését. A második alkalommal egy kádár üzemet látogattunk meg, ahol a hordó készítés folyamatát figyelhettük meg, majd onnan utunk az Egri Korona Borházba vezetett. Megtekintettük az óriási tároló és erjesztő hordókat, a borkészítés technológiai folyamatának ismertetése mellett. Az 1500 db barrique hordó együttese elkápráztatott. Ahol egy kóstoló bort is elfogyaszthattunk. A borkóstoló után a Borház laboratóriumát mutatta be nekünk Rácz László tanár úr. Majd átmentünk a konferencia terembe. Itt egy újabb előadást hallgattunk a félévi munkánk összefoglalásaként tanár úrtól, valamint megkóstolhattuk az ő Zweigelt szőlőjéből készített rozé és vörös borát.

Ezt követte az általam az est csúcspontjának tartott Fábián Béla senior úszó-vilagbajnok előadása, mely szó szerint egy ÉLETMŰ ELŐADÁS VOLT. Ez egy olyan életutat mutatott be, melyre minden magyar honfitársunk büszke lehet és kell is lennie.

Számomra ebből a legfontosabb üzenet az volt, hogy senki sem a csúcson kezdi, mindenki, aki valamit el akar érni a legmélyebb pontról építkezve éri el. Ehhez pedig az szükséges, hogy nem szabad feladni, küzdeni kell, majd, aztán ha meglesz a gyümölcse, akkor döbben rá az ember, hogy mennyire megérte.

Köszönöm a lehetőséget, hogy mind annak részese lehettem, amelyet a szemeszter során kaptunk.


< Vissza